TS:Parlament bude rozhodovať znížení DPH na tri mesiace – HoReCa sektor hovorí o pomoci „na papieri“ a žiada predĺženie termínu

Poslanci Národnej rady SR (NR SR) budú dnes diskutovať o novele zákona o dani  z pridanej hodnoty (DPH), ktorej súčasťou sú aj poslanecké návrhy na dočasné, trojmesačné, zníženie DPH na reštauračné a stravovacie služby. Zamestnávatelia združení v Asociácii hotelov a reštaurácií Slovenska (AHRS) volajú po znížení DPH dlhodobo, avšak upozorňujú, že pokiaľ má pomoc gastro sektoru skutočne pomôcť, musí byť aplikovaná na dlhšie obdobie ako len tri mesiace. Z tohto dôvodu AHRS poslancov vyzýva na predĺženie termínu zníženia sadzby DPH.

(V Bratislave, 6.12.2022)

Hromadné zatváranie prevádzok počas pandémie, extrémna inflačná kríza a výrazný pokles tržieb a návštevnosti prevádzok či skokový rast nákladov v dôsledku energetickej krízy, ako i neschopnosť podnikov konkurovať v platovom ohodnotení svojich zamestnancov iným odvetviam – domáci HoReCa sektor sa už mesiace nachádza v neľahkej situácii v ktorej, zas a opäť, zápasí o prežitie. Práve z dôvodu pretrvávajúcej krízovej situácie AHRS dlhodobo požaduje dočasné zníženie DPH na služby cestovného ruchu. „Nižšia sadzba DPH je účinný nástroj pomoci, ktorý dlhodobo funguje v dvadsiatich štyroch európskych krajinách. Počas pandémie sa toto opatrenie osvedčilo ako jedno z najadresnejších riešení pre gastro sektor, čo potvrdzuje aj fakt, že práve v týchto krajinách gastro nečelí problémom akými sú pokles tržieb, nedostatok personálu a stagnujúce platy,“ vysvetľuje prezident AHRS, Marek Harbuľák.

HoReCa sektor sa, zdá sa, nakoniec dočkal – práve dnes totiž budú poslanci parlamentu hlasovať o vládnom návrhu zákona o DPH, ktorá počíta so znížením dane pre gastro sektor. Má to však jeden háčik – podobne ako pri lyžiarskych strediskách má znížená DPH v reštauračných a stravovacích službách platiť len na najbližšie tri mesiace, teda od januára do marca 2023. Asociácia upozorňuje, že takáto pomoc je pre väčšinu zariadení v praxi neúčinná – tržby počas týchto mesiacov totiž patria v gastro sektore k dlhodobo najnižším počas roka. „V kombinácii s inflačnou krízou a šetrením domácností predpokladáme začiatkom budúceho roka ešte nižší pokles návštevnosti než bežne. Je preto viac než pravdepodobné, že nízke tržby a niekoľkonásobne vyššie náklady na energie donútia podniky k dočasnému zatváraniu svojich prevádzok práve počas prvých mesiacov budúceho roka. Pre drvivú väčšinu prevádzok tak pomoc nebude účinná, pretože neovplyvní zmenu spotrebiteľského správania v podobe rastúcej návštevnosti gastro podnikov a ich tržieb, “ pokračuje Harbuľák.

Zamestnávatelia združení v AHRS vyzývajú poslancov, aby predloženú novelu zákona prehodnotili a termín zníženia sadzby DPH predĺžili. „Pomoc prostredníctvom zníženej sadzby DPH je totiž pre prevádzky pomocou iba v prípade, že majú obraty. Pokiaľ to poslanci NR SR a politickí predstavitelia vládnych strán myslia s pomocou gastro sektoru skutočne úprimne, a pomoc má byť aj skutočne účinná, je nevyhnutné termín predĺžiť, tak aby zahŕňal obdobie letných mesiacov. Tie sú, preukázateľne, hlavnou sezónou pre takmer všetky reštauračné a stravovacie zariadenia,“ zdôrazňuje prezident AHRS.

HoReCa sektor dodáva, že pokiaľ k predĺženiu termínu uplatňovania nižšej sadzby DPH nedôjde, pomoc, ktorou samotní poslanci tento návrh zdôvodňujú, ostane v skutočnosti len „pomocou“ na papieri.

-- Koniec  tlačovej správy—

Marek Harbuľák