Zväz hotelov a reštaurácií Slovenskej republiky

Keď nezaberie odbornosť, zákony sa presadzujú z pozície moci

Prečítajte si rozhovor generálneho manažéra AHRS Mareka Harbuľáka pre HN k téme - označovanie krajiny pôvodu mäsa v jedálnych lístkoch. 

Generálny manažér Asociácie hotelov a reštaurácií Slovenska Marek Harbuľák v rozhovore pre HN uvádza, že potravinové kauzy nemajú na nákupné správanie spotrebiteľov veľký vplyv.

Stravovacie zariadenia by mali už v sobotu začať informovať zákazníkov o krajine pôvodu mäsa, ktoré použili na prípravu jedál. Čo si myslíte o tomto nariadení?
Takéto povinnosti by sa nemali predkladať bez odbornej diskusie a formou poslaneckých návrhov, bez možnosti sa k nim vyjadriť. Je to síce právo poslancov, ale toto si žiada odbornú debatu. Dodnes nerozumieme dôvodom, ktoré k opatreniu odzneli. Oslovili sme predkladateľov a snažili sa o odbornú diskusiu k téme. Zrejme však platí, že ak sa nevedia vyvrátiť odborné argumenty, presadí sa to z pozície moci.

Z prieskumu, ktorý pre rezort pôdohospodárstva vypracovala agentúra A.K.O., však vyplýva, že 87,7 percenta ľudí zaujíma krajina pôvodu mäsa.
Čo sa týka spomínaného prieskumu, jeho obsah nie je známy. Pokúšali sme sa ho nájsť na stránkach ministerstva, ale neúspešne. Máme pochybnosť o tom, či sa táto požiadavka o krajine pôvodu v tomto prieskume exaktne dotýka hostí v reštauračných zariadeniach. Iniciatívu zaviesť povinnosť uvádzať krajinu pôvodu mäsa nepredkladalo ministerstvo, šlo o poslanecký návrh. A o termíne účinnosti je škoda hovoriť, je to 14. december.

Hrozí nám nejaká epidémia alebo aký je dôvod na takýto včasný termín?
V čase rôznych potravinových škandálov, ktoré sú spojené predovšetkým s mäsom zo zahraničia, sú však obavy spotrebiteľov opodstatnené. V argumentoch pri predkladaní novely sa síce spomínali potravinové kauzy, ale v žiadnej nepochybili reštaurácie. Podľa dostupných informácií sa chýb dopustili kontrolné orgány v potravinárskych podnikoch iných členských krajín alebo zlyhala kontrola potravín na vstupe do Európskej únie. V tejto súvislosti sme od kompetentných nepočuli o žiadnom návrhu, ako situáciu zlepšiť. Nesúhlasíme s opatreniami na konci celého reťazca. A podľa iných zverejnených prieskumov sa potravinovými kauzami nákupné správanie spotrebiteľov zmenilo iba minimálne.

V januári sa však sporné mäso dostalo práve do zariadení spoločného stravovania, čiže svoj podiel viny zrejme mali aj reštaurácie či jedálne. V niektorých prípadoch zariadenia navyše nevedeli určiť, kto im mäsové výrobky dodal. Nemohla by nová povinnosť pomôcť predchádzať takýmto situáciám?
Ani v tomto prípade nemôžeme hovoriť o pochybení reštaurácií. Vieme len to, že síce to bolo mäso z medializovaného bitúnku, ale nepreukázalo sa, či bolo vôbec nejakým spôsobom zdraviu škodlivé. Stále platí, že ak nakúpime od registrovaného obchodníka alebo producenta, nemáme dôvod spochybňovať kvalitu. Samozrejme, ak niekto nevie určiť, od koho mäso nakúpil, to je už na zamyslenie.

Rezort podľa vašich slov doteraz neinformoval o detailoch nového nariadenia. Aké podrobnosti konkrétne nie sú známe?
Očakávame, že ministerstvo si splní úlohu vyplývajúcu zo zákona, a to zverejniť podrobnosti, ako si predstavuje splnenie tejto povinnosti. Naše skúsenosti, napríklad pri uvádzaní alergénov v jedálnych lístkoch, nás nútia k tomu, aby sme žiadali informácie a vedeli, čo nás čaká. Iné krajiny v tejto oblasti zaviedli jednoduchý a dostupný systém bez zásahov do jedálnych lístkov. Pritom táto povinnosť vyplýva z tej istej európskej smernice.

Akým spôsobom sa reštaurácie postavia k nariadeniu? Bude väčšina zobrazovať pôvod mäsa v jedálnych lístkoch alebo pristúpia k informovaniu iným spôsobom?
Už dnes mnohé reštaurácie dobrovoľne uvádzajú pri svojej ponuke i v jedálnych lístkoch, od koho nakupujú niektoré potraviny. Často sú to informácie o konkrétnom výrobcovi, pestovateľovi, chovateľovi. Nie o krajine pôvodu. Berú to ako súčasť svojej značky, kvality a robia to bez toho, aby ich to niekto nútil zverejňovať. Toto je cesta, ktorú by sme mali presadzovať. Ak nakúpime mäso od registrovaného obchodníka alebo producenta, nemáme dôvod spochybňovať kvalitu.

zdroj: www.finweb.hnonline.sk

Projekty AHRS



NEDISKVALIFIKUJ SA

ludske zdroje

WellTo

wellto


Prečítajte si viac...