Zväz hotelov a reštaurácií Slovenskej republiky

TS: Situácia v gastronómii a hotelierstve je mimoriadne kritická

Tlačová správa 01. 07. 2020

Dôvody, prečo je tomu tak, sú dva a za oba nesie zodpovednosť štát a vláda.

Prvým sú škody, ktoré vznikli zamestnávateľov a podnikateľom zatvorením ich prevádzok a výraznými obmedzeniami, ktoré im neumožnili podnikať a zarábať si na živobytie, čo je príčinou vzniku obrovských dlhov. Druhým dôvodom je slabá a absolútne nedostatočná pomoc, ktorá je pre veľkú časť najviac ohrozených malých a stredných podnikov takmer úplne nedostupná.

To, ako sú na tom zamestnávatelia a podnikatelia v gastronómii a hotelierstve, sa nedá posúdiť podľa počtu ľudí v nákupných centrách, či návšteve kúpalísk počas teplých víkendov. O skutočnej situácii hovoria neúprosné údaje: tretina hotelov a reštaurácií ešte stále neotvorila svoje prevádzky. V marci a apríli prišlo o prácu viac ako 10 000 zamestnancov - kuchárov a kuchárok, čašníkov, chyžných, či recepčných. Toto číslo ani zďaleka nie je konečné a rastie každý deň. Obrovský pokles všetkých prevádzok v cestovnom ruchu z marca pokračoval v máji a podľa prepočtov sa nezastaví ani v letných mesiacoch. Podľa prieskumu Asociácie hotelov a reštaurácií Slovenska medzi zamestnávateľmi je možné očakávať, že po lete sa toto číslo vyšplhá až na 38 000 prepustených zamestnancov. Tento stav však nemusí byť konečný.

Vláda SR napriek upozorneniam, požiadavkám a analýzam najviac postihnutého odvetvia cestovného ruchu, nereaguje. Pritom v kritickej situácii je už v tomto čase zhruba 20 000 prevažne drobných zamestnávateľov a podnikateľov v gastronómii a hotelierstve. Malí zamestnávatelia tvoria viac ako 90% všetkých podnikov. Práve oni a k tomu viac ako 100 000 zamestnancov, chce od vlády v týchto dňoch počuť, či im pomôže, napríklad znížením sadzby DPH pre gastro prevádzky, alebo preplácaním príspevku na rekreáciu namiesto zamestnávateľa. Potrebovali to počuť už pred letnou sezónou, nie po skončení letnej sezóny, alebo o rok o dva.

Rýchlu pomoc odvetviu cestovného ruchu rôznymi masívnymi opatreniami poskytlo väčšina krajín EÚ, napríklad nižšou sadzbou DPH na stravovacie služby, ktorú od dnešného dňa majú gastro prevádzky v 20 krajinách EÚ. Aj v susednom Rakúsku vedia, čo skutočne pomôže odvetviu, kde aktuálne včera schválili rapídne zníženie sadzieb DPH na 5% pre služby cestovného ruchu. Na rozdiel od našich susedných krajín – a bezprostredných konkurentov - na Slovensku nebola prijatá žiadna špecifická pomoc, ktorá by pomohla naštartovať gastro prevádzky, hotely a penzióny. Desiatky tisíc nezamestnaných kuchárov, čašníkov, recepčné a chyžné sa tak pridajú k ďalším tisícom pracovníkov, ktorí budú odchádzať od svojich rodín a hľadať prácu tam, kde sa štát lepšie postaral o zamestnávateľov a zamestnancov v Rakúsku, susednom Česku, alebo v Nemecku.

Pred koronakrízou pracovalo v gastronómii a hotelierstve takmer 108 000 zamestnancov. Najmä v penziónoch, v menších hoteloch, v reštauráciách, kaviarňach, či kolibách po celom Slovensku. Radikálny obrat nastal v polovici marca, kedy nariadeniami a opatreniami vlády došlo prakticky k zatvoreniu všetkých ubytovacích kapacít a výraznému obmedzeniu pre gastro prevádzky. Len v mesiaci marec a apríl sme stratili takmer 1,5 milióna prenocovaní, čo je obrovská a nenahraditeľná strata pre všetkých ubytovateľov. Znamená napríklad 1,5 milióna uvarených raňajok kuchárkami a kuchármi, 1,5 milióna obslúžených hostí servírkami a čašníkmi...

Pokiaľ Vláda SR nepomôže odvetviu masívnymi cielenými a efektívnymi opatreniami, počet krachujúcich zariadení a nezamestnanosť sa nezastaví ani v nasledujúcich letných mesiacoch, ktoré by mohli odvetviu aspoň čiastočne pomôcť.   

PRESS kontakt: Marek Harbuľák, + 421 911 262 177, Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebuješ mať nainštalovaný JavaScript.                                                                     

Tlačová správa na stiahnutie 

Projekty AHRS



NEDISKVALIFIKUJ SA

ludske zdroje

WellTo

wellto


Prečítajte si viac...