Zväz hotelov a reštaurácií Slovenskej republiky

Iniciatíva „Rozbaľte to“ a o diskusii Ako ďalej v gastrobiznise po prvom roku pandémie?

Preklenúť náročné obdobie gastro podnikom pomáhajú najmä donášky jedál domov a výdajné okienka. Obrovskou pomocou pre gastro sektor by však bolo aj 100 miliónov eur, ktoré preň zo štátnych peňazí požaduje uvoľniť ministerstvo dopravy. Aj také sú závery online diskusie „Ako ďalej v gastrobiznise po prvom roku pandémie“ organizovanej iniciatívou „Rozbaľte to“, v ktorej sa v stredu 17. marca stretli zástupcovia gastro odvetvia aj štátu.

Diskusiu si cez platformu Zoom a live streamy na facebookových profiloch Mattoni a Slovenského zväzu kuchárov a cukrárov pozrelo približne 1500 ľudí. Za iniciatívou stojí značka minerálnej vody Mattoni. Vyzýva Slovákov, aby si objednali jedlo zo svojich obľúbených podnikov, „rozbalili“ si ho doma a podporili tak pandémiou skúšané gastro prevádzky.

Podľa februárového prieskumu iniciatívy „Rozbaľte to“ chýbajú otvorené podniky 68 percentám Slovákov. Stredajšia diskusia sa venovala nielen prieskumu, ale tiež 12 mesiacom prežitých v pandemických opatreniach a víziám gastro prevádzok do budúcna. Ako poznamenal country manažér spoločnosti Mattoni 1873 Slovensko Karol Ponesz, v dnešnej dobe je nesmierne dôležité, aby verejnosť vyjadrila podporu odvetviu, ktoré pandémia zasiahla veľmi tvrdo.

Na dôležitosť podpory verejnosti upozorňuje Oto Kóňa, gastro podnikateľ a spoluautor iniciatív Kompaspomoci.sk aStále máme chuť: „Keď si v súčasnej situácii z reštaurácie objednáte obľúbené jedlo, môžete ju tým zachrániť pred krachom. Podniky, ktoré teraz aj vďaka donáškam jedál majú tržby okolo nuly, sú víťazmi pandémie“.

Zástupcovia gastro sektora, v ktorom pracuje asi 100-tisíc ľudí, sa zhodli, že pomoc, ktorú štát dosiaľ poskytol podnikom, nie je dostačujúca. Ako reagoval Radúz Dula, generálny riaditeľ sekcie cestovného ruchu MDV SR, systém štátnej pomoci je zložitý a prepája viacero inštitúcií: „O finančnú podporu nás doposiaľ požiadalo 6500 gastro podnikov, pričom vybaviť nám zostáva už len 900 žiadostí. Na to, aby sme reštauráciám mohli vyplatiť kompenzácie za druhú vlnu pandémie, musíme počkať na ministerstvo financií. Pre cestovný ruch od neho požadujeme 100 miliónov eur. Keď nám ministerstvo financií tento balík schváli, vyplácanie kompenzácií sme schopní spustiť do týždňa“.

Napriek neľahkej situácii sú diskutujúci presvedčení o tom, že záujem zákazníkov o ich služby sa po odznení pandémie vráti na pôvodnú, ak nie vyššiu úroveň. Naznačujú to aj čísla z leta 2020, keď sa opatrenia po prvej vlne koronavírusu uvoľnili a tržby reštaurácií boli vyššie než pred vypuknutím nákazy. Po otvorení reštaurácií však môže nastať problém s personálom, keďže mnohí pracovníci gastro sektora sa pre náročnú situáciu rozhodli odísť do iných odvetví a už pracujú ako kuriéri, taxikári, v skladoch či vo výrobe. Marek Harbuľák, generálny manažér AHRS nádej vkladá aj do študentov v gastro sektore: „Všetkých študentov, z ktorých budú kuchári, čašníci či iní zamestnanci v našom odvetví, by som chcel povzbudiť, aby neklesali na duchu. Situácia v gastre momentálne nie je dobrá, ale prídu lepšie časy, keď mladých ľudí, zapálených pre profesiu, budeme veľmi potrebovať“.

„Vidíme to často v dejinách, keď práve k najväčším inováciám a vývoju dôjde po tragických a traumatických udalostiach. Myslím a dúfam, že naj trendom roku 2021 bude práve stolovanie v reštauráciách, pri stoloch, kde bude plno dobrých ľudí všade okolo vás, ideálne bez rúšok,“ povedal Vojto Artz, šéfkuchár a prezident SZKC.

Online iniciatíva „Rozbaľte to“ je spojená s webstránkou www.rozbalteto.sk. Iniciatíva vyzýva ľudí, aby odfotili svoju objednávku, pridali #rozbalteto a označili podnik, ktorý podporili. Všetky príspevky #rozbalteto sa postupne zobrazujú aj na webstránke, kde tak vzniká unikátna galéria podnikov, ktoré to nevzdali.

Projekty AHRS



NEDISKVALIFIKUJ SA

ludske zdroje

WellTo

wellto


Prečítajte si viac...