Zväz hotelov a reštaurácií Slovenskej republiky

HORECA Konferencia a Jesenné stretnutie hotelierov

Po dvoch rokoch sa prezenčne stretlo viac ako 150 zástupcov ubytovacieho a stravovacieho biznisu  v hotelierstve a gastro na svojej tradičnej odbornej konferencii v hoteli Holiday Inn v Trnave.

Počas odbornej konferencie v utorok 7. septembra sa nehovorilo len o opatreniach a problémoch počas pandemického obdobia, ako sa zmenil pracovný trh, nákupné správanie turistov, ale aj o tom, že v tomto sektore chýba 40 tisíc zamestnancov. Hlavná myšlienka konferencie a stretnutia bola pozitívna: každá kríza, nevynímajúc pandemickú, prináša nové výzvy, ktoré môžu nakoniec priniesť benefity v podobe nových príležitostí pre gastro i hotelierstvo.

Účastníci konferencie hľadali spoločnú cestu ako postupne reštartovať tento segment, ako využiť nové nápady a procesy vo svojom biznise. To práve ocenil a účastníkov konferencie online pozdravil predseda vlády Eduard Heger.

Pozornosť tomuto segmentu v úvode dnešného dňa potvrdili svojou aktívnou účasťou na začiatku konferencie rezortný minister dopravy a výstavby SR Andrej Doležal a minister práce, sociálnych vecí a rodiny SR Milan Krajniak. Podrobne informovali o pomoci pre tento segment, keď Andrej Doležal uviedol: „Pri schéme de minimis za I. II. a III. etapu bolo prijatých takmer 16 tisíc žiadostí; vyplatených bolo takmer 14 tisíc žiadostí v celkovej sume vyše 114 miliónov EUR. Pri Veľkej schéme bolo zatiaľ doručených 175 žiadostí, oprávnených bolo 124 žiadostí, z ktorých je vyplatených resp. sú peniaze na ceste vo výške 3,5 milióna EUR pre 17 žiadateľov. Pri Veľkej schéme je disponibilný rozpočet dostatočný aj na mesiace apríl - máj.“

Minister práce, sociálnych vecí a rodiny Milan Krajniak uviedol, že z 2,13 miliardy EUR bolo vyplatených pre gastro a ubytovania asi jedna štvrtina z týchto peňazí. Vyzdvihol, že túto pomoc pre zamestnancov vyplácalo ministerstvo síce rýchlo, ale plošne, aj keď sa snažili zohľadňovať špecifiká segmentov hospodárstva.

Popoludní program konferencie pokračoval rozhovormi o skúsenostiach hotelierov v bloku Hotelier´s talk o tom, čo je vzhľadom na nedostatok personálu lepšie riešenie – automatizácia alebo radšej zamestnanie nekvalifikovaného personálu, možno aj z tretích krajín.

O nových príležitostiach a výzvach na Reštart HoReCa biznisu diskutovaliúčastníci konferencie najmä v poslednom bloku konferencie. Medzitým sa počas celého dňa v priestoroch hotela prezentovali dodávatelia do tohto segmentu s novinkami vo vybavení hotelov a gastro prevádzok, v príprave jedál, či nápojových trendoch. (Samotnú konferenciu bolo možné sledovať aj online.)

Untitled design 10

1. BLOK ministri

1. BLOK ministri2

2. BLOK

 

Účastníci

TB

3. BLOK

Vystavovatelia 1

Vystavovatelia 2

Vystavovatelia 3

Vystavovatelia 4

 

 

Projekty AHRS



NEDISKVALIFIKUJ SA

ludske zdroje

WellTo

wellto


Prečítajte si viac...