HORECA Konferencia a Jesenné stretnutie hotelierov
- Kategória: Aktuality
Po dvoch rokoch sa prezenčne stretlo viac ako 150 zástupcov ubytovacieho a stravovacieho biznisu v hotelierstve a gastro na svojej tradičnej odbornej konferencii v hoteli Holiday Inn v Trnave.
Počas odbornej konferencie v utorok 7. septembra sa nehovorilo len o opatreniach a problémoch počas pandemického obdobia, ako sa zmenil pracovný trh, nákupné správanie turistov, ale aj o tom, že v tomto sektore chýba 40 tisíc zamestnancov. Hlavná myšlienka konferencie a stretnutia bola pozitívna: každá kríza, nevynímajúc pandemickú, prináša nové výzvy, ktoré môžu nakoniec priniesť benefity v podobe nových príležitostí pre gastro i hotelierstvo.
Účastníci konferencie hľadali spoločnú cestu ako postupne reštartovať tento segment, ako využiť nové nápady a procesy vo svojom biznise. To práve ocenil a účastníkov konferencie online pozdravil predseda vlády Eduard Heger.
Pozornosť tomuto segmentu v úvode dnešného dňa potvrdili svojou aktívnou účasťou na začiatku konferencie rezortný minister dopravy a výstavby SR Andrej Doležal a minister práce, sociálnych vecí a rodiny SR Milan Krajniak. Podrobne informovali o pomoci pre tento segment, keď Andrej Doležal uviedol: „Pri schéme de minimis za I. II. a III. etapu bolo prijatých takmer 16 tisíc žiadostí; vyplatených bolo takmer 14 tisíc žiadostí v celkovej sume vyše 114 miliónov EUR. Pri Veľkej schéme bolo zatiaľ doručených 175 žiadostí, oprávnených bolo 124 žiadostí, z ktorých je vyplatených resp. sú peniaze na ceste vo výške 3,5 milióna EUR pre 17 žiadateľov. Pri Veľkej schéme je disponibilný rozpočet dostatočný aj na mesiace apríl - máj.“
Minister práce, sociálnych vecí a rodiny Milan Krajniak uviedol, že z 2,13 miliardy EUR bolo vyplatených pre gastro a ubytovania asi jedna štvrtina z týchto peňazí. Vyzdvihol, že túto pomoc pre zamestnancov vyplácalo ministerstvo síce rýchlo, ale plošne, aj keď sa snažili zohľadňovať špecifiká segmentov hospodárstva.
Popoludní program konferencie pokračoval rozhovormi o skúsenostiach hotelierov v bloku Hotelier´s talk o tom, čo je vzhľadom na nedostatok personálu lepšie riešenie – automatizácia alebo radšej zamestnanie nekvalifikovaného personálu, možno aj z tretích krajín.
O nových príležitostiach a výzvach na Reštart HoReCa biznisu diskutovaliúčastníci konferencie najmä v poslednom bloku konferencie. Medzitým sa počas celého dňa v priestoroch hotela prezentovali dodávatelia do tohto segmentu s novinkami vo vybavení hotelov a gastro prevádzok, v príprave jedál, či nápojových trendoch. (Samotnú konferenciu bolo možné sledovať aj online.)