Zväz hotelov a reštaurácií Slovenskej republiky

Jesenné stretnutie hotelierov 2018

Pravidelné Jesenné stretnutie hotelierov a HoReCa konferencia Asociácie hotelov a reštaurácií Slovenska, ktorú organizujeme spolu s Vydavateľstvom MAFRA, sa konalo od 8. do 10. októbra v Grand Hoteli Bellevue v Hornom Smokovci, na tému „Impulzy v 21. storočí“.

Štátny tajomník o znížení DPH

Cestovný ruch na Slovensku sa v poslednom období dostal do pozornosti štátnych orgánov a tak sa v prvom rade hovorilo o tom, že poslanci v NR SR sa budú ešte v tomto mesiaci zaoberať návrhom na zavedenie rekreačných poukazov, ktoré sú určené pre zamestnancov, ale aj na podporu domáceho cestovného ruchu. Majiteľmi a manažérmi hotelov a reštaurácií je veľmi očakávané zníženie DPH na 10 % na ubytovacie služby od januára budúceho roka. Štátny tajomník Ministerstva dopravy a výstavby SR Peter Ďurček v utorok pred takmer 300 účastníkmi konferencie ubezpečil, že verí, že „sa nám podarí aj zníženie sadzby na stravovacie služby, tak ako je to štandardom v Európe.“ Vyjadril sa tiež k chýbajúcej organizácii, ktorá by zastrešovala prezentáciu Slovenska najmä v zahraničí, ale aj na podporu domáceho turizmu. Kým vznikne vhodná platforma, mohol by podľa Petra Ďurčeka vzniknúť poradný orgán, možno Rada vlády pre cestovný ruch.

rsz o89a0045

Súčasťou podujatia Jesenné stretnutie hotelierov a HoReCa konferencia je prezentácia vystavovateľov a dodávateľov, takmer 35 z nich predstavilo svoje produkty, alebo riešenia pre HoReCa biznis na viacerých výstavných plochách.

Nedostatok pracovníkov pretrváva

Témou, ktorá rezonovala v prvý deň konferencie bol najmä nedostatok pracovníkov v branži a ich motivácia. Napriek tomu, že mzdy v tejto oblasti rastú najrýchlejšie v našej ekonomike, nedostatok ľudí, najmä skončených absolventov, pretrváva. Riešením je poskytnúť zamestnancom iné benefity, získať ich pre filozofiu hotela. To je základom aj úspešných, ikonických hoteloch, akým je Altstadt Hotel Wien i Szidonia Castel – historický hotel v Maďarsku. Manažéri týchto hotelov sa podelili o svoje skúsenosti nielen so zamestnancami i recenziami od klientov. To bola jedna z ďalších prezentácií konferencie, kde psychologička Alena Hrašková rozoberala rôzne nastavenie hostí. Negatívne recenzie treba chápať ako výzvu a na všetky recenzie odpovedať, zhodli sa hotelieri členka P AHRS Katarína Malová a prezident AHRS Tomáš Ondrčka s odborníčkou.

rsz o89a0212

O nedostatku vzorov pre mladých ľudí hovorili s moderátorom väčšiny diskusií konferencie viceprezidentom AHRS Jánom Svobodom, traja finalisti súťaže AHRS HOTELIER ROKA za rok 2018 Jiří Kotulán z Hotela NH Bratislave Gate One, Jaroslav Kubaľa z Hotela FIS Jasná a Tiago Viganó z Hotela Elizabeth v Trenčíne.

Valné zhromaždenie sa dialo vo veľmi pozitívnom duchu, množstvo členov AHRS zaplnilo sálu a deklarovali svoju spokojnosť so smerovaním asociácie i výsledkami práce jej predstaviteľov v oblasti legislatívy, činnosti, nových formátov podujatí, čo v závere rokovania zvŕšili aj schválením navýšenia členských poplatkov. Správu o činnosti predniesol prezident Tomáš Ondrčka, o legislatívnych zmenách prehľadne informoval generálny sekretár Marek Harbuľák.

Galavečer hotelierov podporila ministerka kultúry

Víťazom súťaže Tiago Viganó Hotel Elizabeth

rsz o89a0745

V súťaži HOTELIER ROKA, kde z nominovaných hotelierov vyberá troch finalistov najprv odborná porota, v závere však o víťazovi hlasovala verejnosť ( zapojilo sa viac ako 1 300 ľudí), sa udeľovali ceny v utorok večer. Počas GALAVEČERA HOTELIEROV sa vyhlásili výsledky a jej víťazom sa stal Tiago Viganó, riaditeľ hotela Elizabeth v Trenčíne, ktorému cenu odovzdala ministerka kultúry Ľubica Laššáková. Po dlhom období sa začali vďaka jej pozornosti riešiť aplikačné problémy, ktoré hotelieri a reštaurácie majú vo vzťahoch s organizáciami kolektívnej správy. V tomto období je pripravená novela autorského zákona a je kompromisom záujmov zainteresovaných strán. Pohár súťaže odovzdala novému HOTELIEROVI ROKA víťazka minulého ročníka Silvia Holopová z Hotela Kežmarok.

Streda patrila technológiám

V stredu 10. októbra 2018 pokračovala konferencia záverečným dňom. Aj druhý deň odborného programu konferencie sa striedali odborníci z rôznych oblastí branže, ktorí prezentovali trendy, impulzy, skúsenosti a realitu služieb na Slovensku. Odborníci informovali o technologických novinkách v hoteloch a reštauráciách, hovorili aj o tom, či umelá inteligencia dokáže nahradiť prácu ľudí v HoReCa biznise. Na záver tradičná tombola zmenila odborné nastavenie delegátov na príjemnú zábavu a prísľub spoločného stretnutia na jar budúceho roka.

rsz o89a0380

Projekty AHRS



NEDISKVALIFIKUJ SA

ludske zdroje

WellTo

wellto


Prečítajte si viac...