TS: Asociácia hotelov a reštaurácií Slovenska žiada cielené kompenzácie.

Asociácia hotelov a reštaurácií Slovenska rešpektuje rozhodnutia Ústredného krízového štábu a opatrenia, ktoré boli ohlásené dňa 11. októbra v reakcii na vývoj ochorenia COVID-19. Zároveň však očakávame urýchlenú a jasnú odpoveď Vlády SR na otázku, aké budú kompenzácie za výrazné obmedzenia prevádzok v cestovnom ruchu.

Tlačová správa 12.10.2020

Cestovný ruch je bezpochybne najviac postihnutým odvetvím, aj podľa nedávnej analýzy Národnej banky Slovenska. Vláda SR však tento fakt zatiaľ neakceptovala. V reakcii na zmiernenie negatívnych dopadov doteraz schválila len plošné opatrenia, bez ohľadu na skutočný dopad na jednotlivé sektory hospodárstva. Chýba cielená pomoc pre cestovný ruch, ktorý je v katastrofálnej situácii. Potvrdzujú to údaje o poklese počtu zamestnancov v ubytovacích i stravovacích službách. Povinné zatvorenie podnikov cestovného ruchu v mesiacoch marec, apríl, máj a výrazný pokles v tržbách z dôvodu platných obmedzení, spôsobili prepad v tržbách o takmer 50%. Väčšina podnikov cestovného ruchu - reštaurácie, hotely, penzióny - po 6 mesiacov, kedy nemali žiadne tržby alebo ich výrazný pokles, nedokázali kompenzovať straty ani počas dvoch mesiacov letnej sezóny. Terajšie výrazné obmedzenia a zákazy účinné od októbra tohto roka spôsobujú, že väčšina zamestnávateľov a podnikateľov je na pokraji ekonomického krachu. Absencia jasných pravidiel pre zamestnávateľov a podnikateľov o prijímaných opatreniach a vyhodnotenia ich dopadu znamenajú ďalšie ekonomické škody, ktorým by sa dalo predísť. V nadväznosti na prijaté opatrenia, ktoré budeme plne rešpektovať, však očakávame od Vlády SR rýchlu a jasnú odpoveď, aké budú mechanizmy a nástroje na zmiernenie negatívnych dopadov.

Asociácia hotelov a reštaurácií Slovenska zároveň vyzýva Ústredný krízový štáb a Hlavného hygienika SR, aby sa zaberali návrhom opatrení tzv Semaforu pre cestovný ruch, ktoré AHRS vypracovala spolu s ďalšími zástupcami odvetvia v súčinnosti s Ministerstvom dopravy a výstavby SR. Ich cieľom je pripraviť jasný plán opatrení a pravidiel fungovania a podmienok pre služby cestovného ruchu podľa aktuálneho epidemiologického vývoja. Chceme vytvoriť podmienky, ktoré majú v maximálnej miere zabezpečiť bezpečný pobyt a bezpečné poskytovanie služieb v cestovnom ruchu všetkým turistom a návštevníkom. Pretože absencia jasných pravidiel a plánu pre poskytovateľov služieb cestovného ruchu a návštevníkov výrazne ohrozuje prichádzajúcu zimnú turistickú sezónu.

Marek Harbuľák, generálny manažér AHRS

PRESS kontakt: generálny manažér AHRS Marek Harbuľák, + 421 911 262 177, Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebuješ mať nainštalovaný JavaScript.
media poradca AHRS: Iveta Bieliková +421 903 529 762, Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebuješ mať nainštalovaný JavaScript.Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebuješ mať nainštalovaný JavaScript.">

Tlačová správa na stiahnutie - tu.