Otvorený list zástupcom samospráv

13 asociácií a združení podnikateľov a dodávateľov v gastro sektore, zastúpených v platforme #StáleMámeChuť, poslalo OTVORENÝ LIST ZÁSTUPCOM SAMOSPRÁV – Združeniu miest a obcí Slovenska a Únii miest Slovenska.

V liste sa obracajú na mestá a obce, aby v súčasnej ťažkej situácii pomohli lokálnym gastro prevádzkam udržať likviditu a zamestnanosť, pričom navrhujú dva vhodné spôsoby:

• STANOVENIE SYMBOLICKÝCH CIEN ZA NÁJMY TERÁS A
  • ZNÍŽENIE DANÍ Z NEHNUTEĽNOSTÍ NA ÚROVEŇ ROKU 2019.

Gasto sektor si váži a víta ústretové kroky v niektorých samosprávach, ktoré už napríklad znížili alebo úplne odpustili nájmy terás. Ide predovšetkým o väčšie mestá a krajské mestá ako Banská Bystrica, Bratislava, Brezno, Košice, Poprad, Prešov, Trenčín a Trnava.

Od tohto roku väčšina miest a obcí zvýšila miestnu daň z nehnuteľností. V krajských mestách sa zvýšenie pohybuje od 25 % až do 180 %. Zníženie tejto dane na úroveň roku 2019 by gastro prevádzkam významne pomohlo s likviditou.

Sme tu a stále máme chuť, odkazujú samosprávam a štátu zástupcovia podnikateľov a dodávateľov v gastro sektore, ktorí spojili svoje sily a hlas v spoločnej platforme #StáleMámeChuť. Žiadajú preto od primátorov miest a starostov obcí, aby im vyšli v ústrety a spoločne s nimi hľadali potrebnú pomoc v ťažkej až likvidačnej situácií, ktorej dnes gastro prevádzky čelia.

Signatári listu:

• Asociácia hotelov a reštaurácii Slovenska
  • Asociácia malých a stredných podnikov a živnostníkov
  • Asociácia malých nezávislých pivovarov Slovenska
  • Asociácia výrobcov nealkoholických nápojov a minerálnych vôd
  • Iniciatíva Zachráňme gastro!
  • Pomáhame si - gastro v korone
  • Pomoc pre gastro
  • Potravinárska komora Slovenska
  • Slovenská poľnohospodárska a potravinárska komora