Zväz hotelov a reštaurácií Slovenskej republiky

TS: Slovenské gastro - Zníženie DPH potrebujeme ako soľ

Bez rýchleho zásahu štátu znížením DPH sa gastro prevádzky nedokážu dostať z problémov, ktoré im spôsobila pandémia. Počas dvoch vĺn prišli o výraznú časť svojich tržieb a mnohé si na splatenie nájmov, energií či platov pre zamestnancov museli požičať.

Bratislava 1. októbra 2021

Navyše Slovensko je krajinou s treťou najvyššou sadzbou DPH pre gastro v EÚ. Záchranu gastra už nie je možné odkladať, platforma #StáleMámeChuť preto na podporu vyzýva aj verejnosť.

Gastro sektor poskytuje prácu viac ako 40 000 ľuďom vo všetkých regiónoch krajiny. Pandémia zasadila pritom sektoru silný úder. Lockdowny tržby gastro prevádzok v roku 2020 znížili až o tretinu. Ešte kritickejší je hospodársky výsledok odvetvia, keďže kumulatívna strata v gastro sektore sa v 2020 až zdvojnásobila. Pre ekonomiku gastro prevádzok je to natoľko likvidačné, že až 9 percent prevádzok po druhej vlne pandémie nedokázalo znovuotvoriť svoje prevádzky. Vyplýva to z aktuálnej štúdie iniciatívy Pomoc pre gastro, ktorú pripravila v spolupráci s Finstatom. 

RAKÚŠANIA A MAĎARI SÚ 5 PERCENTNÍ

Slovensko je dnes v rámci EÚ krajinou s treťou najvyššou sadzbou DPH pre gastro sektor po Dánsku (25%) a Lotyšsku a Litve (21%). Aj v rámci regiónu V4 sme unikát s jednoznačne najvyššou DPH pre gastro, keďže v susedných krajinách sa pohybuje na úrovni 5 až 10 percent. „Ak sa pozrieme na okolité krajiny, zníženie DPH nie je vôbec prehnaná alebo nereálna požiadavka. Napríklad v Českej republike je DPH v gastre na úrovni 10 percent, v Poľsku 10 percent, v Rakúsku a Maďarsku majú päť percent. Práve zníženie dane je najúčinnejší a najefektívnejší spôsob ako ochrániť gastro sektor na Slovensku, udržať v ňom zamestnancov a zároveň udržať kvalitu služieb,“ hovorí Viliam Pavlovský, prezident Aliancie Slovenskej Gastronómie. Viaceré krajiny pritom gastru pomohli počas pandémie práve dočasným znížením DPH.

GASTRO SEKTOR PROSÍ O PODPORU AJ VEREJNOSŤ

Členovia platformy #stálemámechuť sa pre kritickú situáciu rozhodli obrátiť aj na verejnosť. Výzvou „GASTRO POTREBUJE ZNÍŽENIE DPH AKO SOĽ“ (LINK) chce sektor faktami a analýzami, ale aj podporou od verejnosti, umelcov či ľudí pracujúcich v gastre, upozorniť na súčasný stav a žiadať štát o podporu. Výzvu môžu šíriť aj samotné prevádzky pomocou nálepky a plagátu, ktoré sú dostupné na stiahnutie na webe www.stalemamechut.sk. Členovia platformy #stálemámechuť veria, že ich výzva zarezonuje aj medzi kompetentnými a podržia slovenské gastro znížením DPH. Združenia onedlho predstavia aj výsledky analýzy dopadov zníženej DPH.

„Štát sa nemôže tváriť, že desiatky tisíc ľudí pracujúcich v gastre nevidí. Nie nadarmo opakujeme, že gastro je jedno z najviac zasiahnutých odvetví pandémiou. Tržby v gastro sektore klesli v niektorých mesiacoch vlaňajška až o 80 percent, mnohé prevádzky sa dostali na pokraj krachu, iné sa krachu nevyhli alebo museli zmeniť majiteľa. Toto nezažil žiadny iný sektor. Situácia v roku 2021 je naďalej veľmi vážna. Bez okamžitej pomoci znížením DPH zasadí tretia vlna pandémie smrteľný úder ďalším stovkám podnikateľov a zamestnancom v sektore,“ uviedol Vladimír Machalík, výkonný riaditeľ Slovenského združenia výrobcov piva a sladu.

SMCH infografika 01

SMCH infografika 02

     

Signatári platformy #StáleMámeChuť 

Aliancia slovenskej gastronómie - 10 pre Gastro

Asociácia hotelov a reštaurácií Slovenska  

Asociácia malých nezávislých pivovarov Slovenska  

Asociácia výrobcov nealkoholických nápojov a minerálnych vôd  

Iniciatíva Zachráňme gastro! 

Pomáhame si - gastro v korone 

Pomoc pre gastro 

Potravinárska komora Slovenska 

Slovenská asociácia malých a stredných podnikov a živnostníkov  

Slovenská poľnohospodárska a potravinárska komora 

Slovenské združenie výrobcov piva a sladu 

Slovenský zväz kuchárov a cukrárov 

Slovenský zväz spracovateľov mäsa 

Zväz vinohradníkov a vinárov Slovenska

www.stalemamechut.sk

Projekty AHRS



NEDISKVALIFIKUJ SA

ludske zdroje

WellTo

wellto


Prečítajte si viac...