Zväz hotelov a reštaurácií Slovenskej republiky

TS: Sektor HoReCa aj toto leto zachraňujú brigádnici – čo prinesie zákon o sezónnom zamestnávaní a komu vlastne pomôže?

Tesne pred začatím tohtoročnej letnej dovolenkovej sezóny slovenským hotelierom a majiteľom gastro prevádzok chýbalo viac ako 10 000 zamestnancov. Najvyťaženejšia časť roka v cestovnom ruchu tak opäť stojí a padá na tom či ubytovacie zariadenia nájdu dostatok brigádnikov. Parlament pritom len pred niekoľkými týždňami schválil novelu Zákonníka práce, ktorá by mala sezónne zamestnávanie zjednodušiť a zatraktívniť. Asociácia hotelov a reštaurácií Slovenska (AHRS) jej prijatie víta, avšak upozorňuje, že toto leto je v praxi nepoužiteľná.

(V Bratislave, 07.07.2022)

Leto a zima – to sú dve hlavné sezóny, počas ktorých ubytovacie zariadenia a gastro prevádzky zažívajú zvýšené nápory turistov. Aby boli majitelia prevádzok počas tohto obdobia schopní pokryť dopyt, dočasne mnohí z nich zamestnávajú takzvaných sezónnych pracovníkov. Inak tomu nie je ani počas tohto leta – situácia je však o to vážnejšia, že sektor HoReCa sa od pandémie stále potýka s alarmujúcim nedostatkom zamestnancov. Naprieč Slovenskom chýbajú tisíce pracovníkov – podobne ako vlani tak letnú sezónu zachraňujú brigádnici, a to najmä študenti stredných a vysokých škôl. „Zákonník práce v súčasnosti síce krátkodobé zamestnávanie na dohody umožňuje, avšak tieto formy sú vzhľadom na ďalšie podmienky pre cestovný ruch nevyhovujúce, zamestnávateľom výrazným spôsobom zvyšujú administratívnu záťaž a náklady,“ upozorňuje prezident AHRS, Marek Harbuľák.

Nádej na zjednodušenie a zatraktívnenie sezónneho zamestnávania priniesla novela Zákonníka práce z dielne poslancov Národnej rady SR Jaroslava Karahuta a Jozefa Lukáča. Tá priamo zohľadňuje špecifiká zamestnávania niektorých konkrétnych odvetví vrátane cestovného ruchu, a zavádza takzvanú dohodu o pracovnej činnosti na výkon sezónnej práce s maximálnym rozsahom 520 hodín v kalendárnom roku. Podmienkou je, že priemerný týždenný pracovný čas za obdobie najviac štyroch mesiacov nesmie presiahnuť 40 hodín. Zamestnávatelia, združení v AHRS prijatie novely Zákonníka práce vítajú, avšak upozorňujú, že toto leto slovenskému cestovnému ruchu a gastru nepomôže. „Predpis nadobúda účinnosť až 1. januára 2023, čo v praxi znamená, že ju hotelieri a majitelia gastro prevádzok nevyužijú. Termínu účinnosti absentuje logika a nezohľadňuje podstatu samotnej novely, ktorou je sezónnosť,“ vysvetľuje Harbuľák.

Asociácia zároveň upozorňuje, že zimná dovolenková sezóna v mnohých lyžiarskych sezónach začína už v prvej polovici decembra. „Máme za to, že v tomto smere neboli dostatočne zohľadnené potreby zamestnávateľov v cestovnom ruchu, a to i napriek tomu, že sa ich novela dotýka najvýraznejšie,“ konštatuje prezident AHRS. Ten očakáva, že napriek tomu by sa ešte počas najbližšej zimnej sezóny v sektore HoReCa mohlo na nové dohody zamestnať 5 000 – 7 000 ľudí. Počas budúceho leta by toto číslo mohlo ešte výraznejšie stúpnuť, a to na 15 000 – 20 000 sezónnych dohodárov. „Veríme, že aj keď si na zamestnávanie „po novom“ budú musieť majitelia ubytovacích zariadení a gastro prevádzok počkať, cestovnému ruchu na Slovensku tento návrh pomôže,“ uzatvára prezident AHRS, Marek Harbuľák.

-- Koniec  tlačovej správy—

   

Marek Harbuľák

Asociácia hotelov a reštaurácií Slovenska

Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebuješ mať nainštalovaný JavaScript.

Tel.: +421 911 262 177

Komunikačné oddelenie

Asociácia hotelov a reštaurácií Slovenska

Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebuješ mať nainštalovaný JavaScript.

Tel.: +421 902 633 820

 
 

Projekty AHRS



NEDISKVALIFIKUJ SA

ludske zdroje

WellTo

wellto


Prečítajte si viac...