TS: HORECA konferencia a Jesenné stretnutie hotelierov 2018

Hotelieri na svojej konferencii ocenili podporu štátu pre domáci cestovný ruch

(Horný Smokovec, 10.10. 2018)

Pravidelné Jesenné stretnutie hotelierov a HoReCa konferencia Asociácie hotelov a reštaurácií Slovenska, ktorú organizujeme spolu s Vydavateľstvom MAFRA, sa konalo od 8. do 10. októbra v Grand Hoteli Bellevue v Hornom Smokovci, na tému „Impulzy v 21. storočí“.

Cestovný ruch na Slovensku sa v poslednom období dostal do pozornosti štátnych orgánov a tak sa v prvom rade hovorilo o tom, že poslanci v NR SR sa budú ešte v tomto mesiaci zaoberať návrhom na zavedenie rekreačných poukazov, ktoré sú určené pre zamestnancov, ale aj na podporu domáceho cestovného ruchu. Majiteľmi a manažérmi hotelov a reštaurácií je veľmi očakávané zníženie DPH na 10 % na ubytovacie služby od januára budúceho roka. Štátny tajomník Ministerstva dopravy a výstavby SR Peter Ďurček v utorok pred takmer 300 účastníkmi konferencie ubezpečil, že verí, že „sa nám podarí aj zníženie sadzby na stravovacie služby, tak ako je to štandardom v Európe.“ Vyjadril sa tiež k chýbajúcej organizácii, ktorá by zastrešovala prezentáciu Slovenska najmä v zahraničí, ale aj na podporu domáceho turizmu. Kým vznikne vhodná platforma, mohol by podľa Petra Ďurčeka vzniknúť poradný orgán, možno Rada vlády pre cestovný ruch.

Súčasťou podujatia Jesenné stretnutie hotelierov a HoReCa konferencia je prezentácia vystavovateľov a dodávateľov, takmer 35 z nich predstavilo svoje produkty, alebo riešenia pre HoReCa biznis na viacerých výstavných plochách. Témou, ktorá rezonovala v prvý deň konferencie bol najmä nedostatok pracovníkov v branži a ich motivácia. Napriek tomu, že mzdy v tejto oblasti rastú najrýchlejšie v našej ekonomike, nedostatok ľudí, najmä skončených absolventov, pretrváva. Riešením je poskytnúť zamestnancom iné benefity, získať ich pre filozofiu hotela. To je základom aj úspešných, ikonických hoteloch, akým je Altstadt Hotel Wien i Szidonia Castel – historický hotel v Maďarsku. Manažéri týchto hotelov sa podelili o svoje skúsenosti nielen so zamestnancami i recenziami od klientov. To bola jedna z ďalších prezentácií konferencie, kde psychologička Alena Hrašková rozoberala rôzne nastavenie hostí. Negatívne recenzie treba chápať ako výzvu a na všetky recenzie odpovedať, zhodli sa hotelieri s odborníčkou.

O nedostatku vzorov pre mladých ľudí hovorili traja finalisti súťaže AHRS HOTEIER ROKA za rok 2018 Jiří Kotulán z Hotela NH Bratislave Gate One, Jaroslav Kubaľa z Hotela FIS Jasná a Tiago Viganó z Hotela Elizabeth v Trenčíne. Práve táto súťaž, kde z hotelierov vyberá finalistov najprv odborná porota, v závere však o víťazovi hlasovala verejnosť, viac ako 1 300 ľudí. Víťazom sa stal Tiago Viganó, riaditeľ hotela Elizabeth v Trenčíne, ktorému cenu odovzdala ministerka kultúry Ľubica Laššáková. Po dlhom období sa začal vďaka jej pozornosti riešiť aplikačné problémy, ktoré hotelieri a reštaurácie majú vo vzťahoch s organizáciami kolektívnej správy, keď hotely a reštaurácie platia jedny z najvyšších poplatkov v rámci Európy. V tomto období je pripravená novela autorského zákona a je kompromisom záujmov zainteresovaných strán.

Dnes, v stredu 10. októbra 2018 pokračuje konferencia záverečným dňom. Aj druhý deň odborného programu konferencie sa striedali odborníci z rôznych oblastí branže, ktorí prezentovali trendy, impulzy, skúsenosti a realitu služieb na Slovensku. Odborníci prezentovali technologické novinky v hoteloch a reštauráciách, hovorili aj o tom, či umelá inteligencia dokáže nahradiť prácu ľudí v HoReCa biznise.

Tlačová správa na stiahnutie (.pdf)

Kontakt: Marek Harbuľák , generálny manažér, Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebuješ mať nainštalovaný JavaScript.