TS: Prieskum potvrdil alarmujúci vývoj v CR

Aktuálny prieskum Asociácie hotelov a reštaurácií Slovenska znovu potvrdzuje: Situácia v hoteloch je alarmujúca a výhľad negatívny.

Tlačová informácia 3. 9. 2020

Pokles návštevníkov a prenocovaní počas letnej turistickej sezóny malo až 75% hotelov. Vyplynulo to z prieskumu, ktorý realizovala Asociácia hotelov a reštaurácií Slovenska na vzorke 131 hotelov po celom Slovensku.

Z dlhodobého sledovania je zrejmé, že najväčší záujem dovolenkárov o ubytovacie služby je vždy v mesiacoch júl a august. Tohtoročná letná sezóna však bola výrazné iná. Len 24% ubytovacích zariadení dosiahlo rovnaké tržby ako minulý rok, ale až 45% z nich malo pokles tržieb o viac ako 40%. V auguste sa počet ubytovacích zariadení, ktoré boli na tom v tržbách rovnako ako vlani znížil na 18%, ale vyše polovica hotelov, penziónov zaznamenala pokles tržieb o 40%. Z podrobnejšej analýzy výsledkov je zrejmé, že najväčší pokles mali mestské hotely a penzióny. Len 2% z nich dosiahli v júni rovnaké tržby ako v rovnakom mesiaci minulého roka, pričom v auguste to bolo len 4%. Naopak 79% mestských hotelov a penziónov v júli a až  81% v auguste malo pokles tržieb o viac ako 40%.

Vývoj v nasledujúcich mesiacoch bude problematický, pretože podľa poklesu individuálnych rezervácií turistov a biznis klientely i záujmu firiem o podujatia, až ¾ ubytovacích zariadení očakáva aj v septembri a októbri pokles tržieb o viac ako 40%.

Ak zoberieme do úvahy absolútny výpadok prenocovaní počas obdobia, kedy boli ubytovacie zariadenia povinne zatvorené a pretrvávajúci prepad počtu prenocovaní počas leta i v nasledujúcich jesenných mesiacoch, očakávame, že medziročne klesne počet domácich návštevníkov o 4,3 milióna prenocovaní. Pri zahraničných návštevníkov je to o trochu viac 4,4 milióna prenocovaní. Spolu tak na Slovensku zaznamenáme pokles o 8,7 milióna prenocovaní, čo predstavuje 49% výkonov v ubytovacích zariadeniach.

Tento pokles bude znamenať aj ďalšie prepúšťanie. Počas vrcholiacej letnej sezóny zamestnávali ubytovacie zariadenia o takmer 19% menej zamestnancov na trvalý pracovný pomer než počas minulého leta. S tohtoročným končiacim letom zvažuje viac ako tretina ubytovacích zariadení ďalšie prepúšťanie.

„Tento stav v hotelierstve je alarmujúci a už teraz podľa odhadovaného vývoja vidíme, že po skončení letnej sezóny sa na celom Slovensku situácia výrazne zhorší. Nástroje pomoci považujeme za nedostatočné a zle nastavené,“ uviedol generálny manažér AHRS Marek Harbuľák. Vlády v takmer všetkých európskych krajinách prijali ďalšie špecifické opatrenia orientované len na odvetvie cestovného ruchu. Slovensko stále zostáva jedinou krajinou, kde vláda cestovnému ruchu zatiaľ cielene nepomohla.

Tlačová správa na stiahnutie - tu.