Nové pravidlá DPH v HoReCa sektore od roku 2025 – všetko, čo by ste mali vedieť!

Aktualizácia 16. 01. 2025 (Tento článok bude priebežne dopĺňaný o nové otázky a odpovede).

Konsolidačný balík prináša už od 1. januára 2025 viacero noviniek a, okrem iného, aj zmeny v zákone o DPH, ktoré významne ovplyvnia HoReCa sektor na Slovensku. Novelizácia zavádza až tri rôzne sadzby dane pre reštauračné a stravovacie služby, ako aj predaj jedál a nápojov.

Rozdielna sadzba sa uplatní pri konzumácii jedla priamo v priestoroch zariadenia (5%) a iná pri donáške (19%). Pre nápoje platia rovnako rozdielne sadzby DPH, pre nápoje s obsahom alkoholu do 0,5% sa uplatní iná sadzba ako pri nápojoch s obsahom alkoholu viac ako 0,5%. Ubytovacie služby budú od nového roka zdanené sadzbou 5% namiesto súčasných 10%.

Nové nastavenie zdanenia služieb v cestovnom ruchu je komplikovanejšie než sme boli zvyknutí. Pri úprave sadzobníkov a procesov vám môže pomôcť prehľad otázok a odpovedí Finančnej správy pre zariadenia v sektore.

Pre lepšiu orientáciu vám prinášame prehľad najčastejších otázok a odpovedí, ktoré spracovalo Finančné riaditeľstvo SR.

Najčastejšie otázky a odpovede k uplatňovaniu sadzieb dane z pridanej hodnoty pri reštauračných službách od 1. 1. 2025
Od 1. 1. 2025 sa zákonom č. 278/2024 Z. z., ktorým sa menia a dopĺňajú niektoré zákony v súvislosti s ďalším zlepšovaním stavu verejných financií (tzv. konsolidačný balíček) novelizoval aj zákon č. 222/2004 Z. z. o dani z pridanej hodnoty (ďalej len zákon o DPH), a to konkrétne v čl. VII dochádza od 1. 1. 2025 k zmenám v ustanovení § 27 zákona o DPH, ktoré upravuje sadzby DPH a k zmenám v zozname tovarov a služieb podliehajúcich zníženým sadzbám dane uvedených v prílohách č. 7 a č. 7a k zákonu o DPH. V dôsledku týchto zmien, okrem iného, budú:

  1. Služby spojené s podávaním jedál a nápojov (kód 56 CPA) (1) – len reštauračné a stravovacie služby2 pozostávajúce z poskytovania pripraveného alebo nepripraveného jedla určeného na ľudskú konzumáciu podliehať zníženej sadzbe dane 5 %.
  2. Služby spojené s podávaním jedál a nápojov (kód 56 CPA)(2) – len reštauračné a stravovacie služby pozostávajúce z poskytovania nápojov určených na ľudskú konzumáciu (s výnimkou poskytovania alkoholických nápojov s obsahom alkoholu viac ako 0,5 % objemu) budú podliehať zníženej sadzbe dane 19 %.

Z dedukcie vyššie uvedených bodov vyplýva, že podávanie alkoholických nápojov s obsahom alkoholu viac ako 0,5 % objemu v rámci poskytovania reštauračných a stravovacích služieb bude podliehať základnej sadzbe dane vo výške 23 % zo základu dane.

K uvedenej problematike prinášame niekoľko odpovedí na otázky daňových subjektov:

Uplatňovanie sadzieb dane pri reštauračných službách
Prevádzkujeme reštauráciu. Akými sadzbami dane budeme od 1. 1. 2025 zdaňovať naše služby na základe novely zákona o DPH?

Odpoveď
Platiteľ dane poskytujúci pripravené alebo nepripravené jedlo, ktoré bude zákazníkom v priestoroch reštaurácie aj konzumované, poskytuje reštauračnú službu pozostávajúcu z poskytovania jedla, ktorá je uvedená v 2. bode prílohy č. 7a zákona o DPH, t. j. bude sa v roku 2025 zdaňovať zníženou sadzbou dane 5 %.

Pri podávaní nealkoholických nápojov a nápojov s obsahom alkoholu do 0,5 % objemu vrátane, ktoré budú zákazníkom požívané v priestoroch reštaurácie, pôjde o reštauračnú službu pozostávajúcu z poskytovania nápojov, ktorá je uvedená v 1. bode prílohy č. 7a zákona o DPH a bude sa v roku 2025 zdaňovať zníženou sadzbou dane 19 %.

Pri podávaní alkoholických nápojov s obsahom alkoholu viac ako 0,5 % objemu sa bude vždy uplatňovať základná sadzba dane 23%.

Uplatňovanie sadzieb dane v gastrosektore a dopad na e-kasu
Novelou platnou od 1. 1. 2025 sa menia sadzby dane, avšak nemení sa princíp posudzovania, že ak zákazník pripravené jedlo skonzumuje v reštaurácii za stolom, tak sa mu poskytuje reštauračná služba, (ktorú zdaní od nového roka 5 % DPH) a ak jedlo nebude konzumovať v reštaurácii, ale mu bude rovno vydané zabalené v plastových nádobách resp. nabraté do obedára, t. j. jedlo si odnesie so sebou, tak v takomto prípade pôjde o dodanie tovaru (ktorý zdaní 19 % DPH)? Čiže to isté jedlo bude musieť mať tak ako v roku 2024 tak aj v roku 2025 v e-kase „nahraté“ pod dvoma položkami s rozdielnymi sadzbami dane, pričom použije príslušnú sadzbu dane podľa toho, akým spôsobom dodá jedlo zákazníkovi – rozmýšľam dobre?

Odpoveď
Áno. Aby sa dodanie jedla považovalo za reštauračnú službu musia byť pri jeho dodaní zákazníkovi poskytnuté aj podporné služby ako napr. poskytnutie obsluhy, priestoru na konzumáciu, poskytnutie umývateľného riadu, príborov, nábytku – stolov, stoličiek, poskytnutie toaliet, prípadne iného priestoru pre zákazníkov – šatne a i. V takomto prípade sa na poskytnuté jedlo uplatní 5 % sadzba DPH – ide o službu, ktorá sa nachádza v 2. bode prílohy č. 7a zákona o DPH.

Ak sa zákazníkovi tieto podporné služby s dodaním jedla neposkytnú – pôjde o dodanie tovaru, ktorý sa nachádza v 1. bode novelizovanej prílohy č. 7 zákona o DPH a podlieha 19 % sadzbe dane.

Čiže naozaj reštaurácia pri takýchto rozdielnych dodávkach jedla, bude musieť mať to isté jedlo v e-kase „nahraté“ pod dvoma položkami s rozdielnymi sadzbami dane.

Uplatňovanie sadzieb dane v pizzerii
Prevádzkujeme pizzeriu, v priestoroch ktorej môžu zákazníci objednanú pizzu zároveň aj skonzumovať za stolom, taktiež si môžu k nej objednať nealkoholický nápoj – čaj, minerálku, kofolu, ale taktiež aj alkoholický nápoj ako pivo a víno. Rovnako vykonávame aj rozvoz pizze k zákazníkovi, na základe telefonických objednávok. Akú sadzbu dane budeme používať pri jednotlivých činnostiach?

Odpoveď
V prvom prípade bude zákazníkovi poskytnuté jedlo a nápoje vrátane podporných služieb (obsluha, príbor, stôl, stolička, toalety), t.j. ide o reštauračnú službu a na poskytnuté jedlo sa uplatní znížená sadzba dane 5%, na podávané nealkoholické nápoje sa uplatní 19 % sadzba DPH a pri podávaných alkoholických nápojoch sa uplatní základná sadzba dane 23%.

V druhom prípade – pri rozvoze pizze, vzhľadom k tomu, že zákazníkovi neboli poskytnuté vyššie uvedené podporné služby (doprava pizze k zákazníkovi nie je podpornou službou), potom ide o dodanie tovaru určeného na ľudskú konzumáciu, ktorý sa nachádza v 1. bode novelizovanej prílohy č. 7 zákona o DPH a podlieha 19 % sadzbe dane.

Uplatňovanie sadzby dane v cukrárni
V priestoroch našej cukrárni zákazníkom podávame zákusky, nápoje, kávu, čaj, ktoré tam skonzumujú – je tam miesto na konzumáciu, poskytujeme obsluhu, samozrejmosťou sú toalety. Aké sadzby dane budeme uplatňovať v roku 2025? Taktiež na objednávku pečieme zákazníkom zákusky, ktoré si vezmú – skonzumujú mimo našej cukrárni. V tomto prípade akú sadzbu DPH použijeme?

Odpoveď
Zákusky podávané – konzumované v cukrárni budú podliehať 5 % sadzbe DPH, podávané nápoje budú podliehať 19 % DPH okrem podávaných alkoholických nápojov s obsahom alkoholu viac ako 0,5 % objemu, ktoré budú podliehať 23% DPH.

Zákusky, ktoré si zákazník objedná – kúpi s tým, že ich skonzumuje mimo priestorov cukrárne budú podliehať 19 % DPH.

Uplatňovanie sadzby dane v pohostinstve
Prevádzkujeme pohostinstvo na dedine. V priestoroch pohostinstva zákazníci požívajú pivo, víno, liehoviny, nealko nápoje, resp. konzumujú pochutiny (chipsy, arašidy, tyčinky), + predávame im aj cigarety. Aké sadzby dane budeme aplikovať pri týchto predajoch v novom roku 2025?

Odpoveď
Pri podávaných alkoholických nápojoch sa uplatní základná sadzba dane 23 %, pri podávaných nealkoholických nápojoch vrátane nealkoholického piva, radlera s obsahom alkoholu do 0,5 % objemu vrátane, sa uplatní sadzba dane 19 %, pri podávaných – skonzumovaných pochutinách v pohostinstve sa uplatní 5 % sadzba dane. Pri predaji cigariet sa vždy uplatní 23 % sadzba dane.

Sadzby dane na predaj v predajných stánkoch
Na rôznych kultúrnych, športových akciách, festivaloch, jarmokoch a trhoch predávame zo stánkov pečenú klobásu, a iné pečené mäsové špeciality, čapujeme pivo, „rozlievame“ alkoholické a nealkoholické nápoje, ktoré zákazníci skonzumujú za pultami, tzv. na „stojáka“. Ako budeme postupovať pri zdaňovaní v roku 2025?

Odpoveď
V danom prípade poskytovanie jedla a nápojov sprevádzajú len elementárne zariadenia (pulty bez možnosti sedenia) vyžadujúce len minimálne ľudské nasadenie, neprevládajú prvky poskytovania služieb a teda nejde o dodanie reštauračných služieb, ale o dodanie tovaru. Viac vysvetlenia poskytnú rozsudky SD EÚ C-497/09, C- 499/09, C-501/09. T.j. na dodaný tovar – na alkoholické nápoje sa uplatní 23 % sadzba dane, pretože tento tovar sa nenachádza v prílohe č. 7 zákona o DPH. Na dodaný tovar – nealkoholické nápoje, na pečenú klobásu, mäsové špeciality sa uplatní 19 % DPH, pretože tento tovar sa nachádza v 1. bode v prílohy č. 7 zákona o DPH.

Zdanenie vstupného na silvestrovský večierok
V priestoroch našej reštaurácie ideme organizovať silvestrovský večierok, ktorý bude pozostávať z dvoch chodov jedla s podaním stanoveného množstva alkoholických a nealkoholických nápojov na osobu, vrátane obsluhy. Predaj vstupeniek spustíme v decembri 2024. Z inkasovaného vstupného odvedieme daň v daňovom priznaní za mesiac december, pričom časť ceny vstupenky zodpovedajúcej poskytnutým reštauračným službám zdaníme 10 % sadzbou dane a časť zodpovedajúcu cene poskytnutým alkoholickým nápojom na osobu zdaníme 20 % DPH. Je to správny postup alebo máme ešte časť z ceny vstupeniek zdaniť 5 % sadzbou dane, pretože druhý chod jedla bude poskytnutý až po polnoci, kedy už bude platiť na jedlo 5 % sadzba dane?

Pre účastníkov večierka bude k dispozícii aj bar, v ktorom však za zakúpené nealkoholické a alkoholické nápoje už budú musieť platiť. Znamená to, že obsluha do polnoci bude blokovať nealko nápoje s 10 % a alkohol s 20 % DPH a po polnoci nealko s 19 % DPH a alkohol s 23 % DPH. Je to správny postup?

Odpoveď
Pri rozhodovaní o použití sadzby dane je potrebné vychádzať z § 27 ods. 5 zákona o DPH, ktorý znie: „Pri zmene sadzby dane sa použije pri každom vzniku daňovej povinnosti sadzba dane platná v deň vzniku daňovej povinnosti“. Zo vstupného zinkasovaného pred silvestrovským večierkom vznikne daňová povinnosť podľa § 19 ods. 4 zákona o DPH – dňom prijatia platby a je potrebné postupom ako ste uviedli z neho odviesť daň v sadzbách dane 10 % a 20 %, ktoré sú platné v čase vzniku daňovej povinnosti v daňovom priznaní za december 2024. Vzhľadom k tomu, že zaplatené vstupné predstavuje preddavok v 100 % výške ceny poskytnutých služieb, z ktorého bude daň „vysporiadaná“ – odvedená v príslušnom daňovom priznaní, z poskytnutého jedla po polnoci už žiadna daňová povinnosť nevznikne a teda nie je dôvod v takomto prípade zo vstupného odviesť aj 5 % sadzbu dane.

Postup baru pri predaji nealkoholických a alkoholických nápojov na silvestrovskom večierku ste posúdili správne.

Daňový režim kaucie a zdanenie zálohy na reštauračné služby
Naša reštaurácia zabezpečuje aj rodinné oslavy. Zákazník – občan pri dohodnutí dátumu príslušnej akcie je povinný zaplatiť kauciu vo výške 100 eur, ktorá v prípade, že by neskôr zrušil objednávku „prepadne“ v náš prospech ako pokuta za odstúpenie. V prípade, že sa dohodnutá akcia uskutoční, daná kaucia sa mu vráti v celej sume, resp. sa z nej odpočíta cena rozbitého riadu. Kauciu pri zaplatení nezdaňujeme DPH-áčkou, nechápeme ju ako odplatu za nejakú službu. Uvažujeme správne?

Za poskytnuté reštauračné služby zaplatí zákazník po skončení akcie. Máme teraz zákazníka, s ktorým sme sa dohodli na dátume akcie – 11.1. 2025, zákazník zložil kauciu, dohodli sme sa na presnom menu i nápojovom lístku. Zákazník chce teraz ešte v starom roku zaplatiť aj zálohu na podávané exkluzívne alkoholické nápoje vo výške dohodnutého množstva a ceny s argumentáciou, že v novom roku z titulu zmeny sadzby dane na 23 % bude alkohol drahší a preto ho chce zaplatiť ešte teraz, keď je platná sadzba dane 20 %. Ak zaplatí v roku 2024 a vyhotovíme mu doklad na prijatú zálohu s textom, že sa vzťahuje len na podávaný alkohol a túto zálohu zdaníme 20 % DPH bude náš postup správny?

Odpoveď
Kaucia má zabezpečovaciu funkciu, nie je odplatou za poskytnutú službu a preto sa nezdaňuje – postup reštaurácie je správny.

Pokiaľ platiteľovi zákazník zaplatí v roku 2024 zálohu jednoznačne vymedzenú na podávaný alkohol (vznikne daňová povinnosť podľa § 19 ods. 4 zákona o DPH), k čomu platiteľ vyhotoví aj doklad, a predmetnú zálohu zdaní 20 % DPH a odvedie z nej daň v príslušnom zdaňovacom období roka 2024, voči tomuto postupu nie je čo namietať – je správny.

Ak je v cene ubytovania zahrnutý aj vstup do bazéna, uplatňuje sa 5% sadzba DPH ?

Odpoveď
Ak nie je iná možnosť pre zákazníka zakúpiť si ubytovanie bez bazéna, tak 5% sadzba DPH.

Ak je v cene obedového menu podávaného v reštaurácii zahrnutý aj nealkoholický nápoj, bude sa uplatňovať 5% sadzba DPH ?

Odpoveď
Áno, na menu s nápojom 5% sadzba DPH. Ak by však bola možnosť vybrať si okruh jedál a nápojov, tak príslušná sadzba DPH pre jedlá a nápoje.

Akú sadzbu DPH zvoliť pre cenu polpenzie podávanú v gastro zariadení, ak táto zahŕňa pokrmy aj nealkoholické nápoje ?

Odpoveď
Na polpenziu s nápojom uplatniť 5% sadzbu DPH. Ak by však bola možnosť vybrať si okruh jedál a nápojov, tak príslušná sadzba DPH pre jedlá a nápoje.

19% sadzba DPH je určená pre nealkoholické nápoje konzumované v gastro zariadení s pridanými službami. Do tejto kategórie spadajú aj káva, kávové špeciality bez alkoholu, čaj, horúca čokoláda, teplé kakao a pod. ?

Odpoveď
Áno, ide o poskytnutie reštauračnej služby spojenej s podávaním nealkoholických nápojov.

Ako postupovať pri nastavení sadzby DPH pri kávových špecialitách s obsahom alkoholu (mandľový/višňový/vaječný likér) konzumovaných v gastro zariadení ?

Odpoveď
Za predpokladu, že takýto nápoj sa považuje za nápoj s obsahom alkoholu viac ako 0,5%, tak v základnej sadzbe.

Bude sa znížená 19% sadzba DPH uplatňovať na všetky nealkoholické nápoje podávané v gastro prevádzke, teda nielen na sladené nealko nápoje ako to bolo prezentované, ale aj na minerálky, čaj, kávu a pod.?

Odpoveď
Znížená sadzba DPH sa bude uplatňovať na všetky nealkoholické nápoje podávané v reštaurácii – ide o reštauračnú službu spojenú s podávaním nápojov, na ktorú sa bude vzťahovať 19% sadzba DPH. Daň so sladených nealkoholických nápojov sa týka len sladených nealko nápojov vymedzených zákonom č.251/2024 Z.z. a ide o samostatnú daň.

Ako postupovať pri nastavení sadzby DPH pri bufetových raňajkách poskytovaných v hotelovej reštaurácii, ak je v cene raňajok aj poskytovanie nealkoholických nápojov (samoobslužný automat na kávu a/alebo automat na nealko nápoje).

Odpoveď
Pri bufetových raňajkách vrátane nápojov sa bude po 1. 1. 2025 uplatňovať znížená sadzba DPH, ktorá sa vzťahuje na poskytovanie jedál – 5%.

Ako nastaviť sadzby DPH v minibaroch na hotelových izbách ? Minibar môže obsahovať alkohol, nealkoholické nápoje a aj pochutiny ako oriešky, lupienky, sladkosti a pod.

Odpoveď
Podľa príslušnej sadzby dane za skonzumovaný tovar.

Akú sadzbu DPH zvoliť pre nasledovné služby, ako vstup do sauny, bazéna, squash, požičanie rakety a iného športového vybavenia ?

Odpoveď
Uvedené služby patria pod základnú sadzbu DPH.

Ako postupovať pri hotelovom účte, ktorý je za pobyt medzi rokmi, napr. 27. 12. 2024 – 2. 1. 2025 ? Musí byť celý účet vyplatený pred polnocou alebo stačí pri odchode s tým, že na faktúre bude 5 variánt DPH ? Keď tam budú napríklad masáže podané v roku 2024 a masáže z roku 2025 s inou sadzbou DPH, alebo aj iné položky, ktoré boli čerpané počas pobytu (kozum, tovar, iné služby) ?

Odpoveď
Ak k dodaniu uvedenej služby a zaplateniu celej protihodnoty za poskytnuté služby dôjde 2.1.2025, tak v sadzbe platnej pre rok 2025. Masáže sú v základnej sadzbe DPH, platnej v čase vzniku daňovej povinnosti. Ak boli zaplatené vopred, v roku 2024, tak sadzbou dane platnou v roku 2024 (§19 ods. 4 Zákona o DPH), poskytnutím služieb v roku 2025 už daňová povinnosť nevzniká. Rovnako tak aj iné navyše účtované položky. Silvestrovské večere (zábavy), kde sú poskytnuté aj iné služby zábavy (hudba, vystúpenia, diskotéka) spadajú pod základnú sadzbu dane.

Ako postupovať v prípade, že hotelový hosť bude odchádzať z pobytu 2. 1. 2025 a teda dátum dodania bude 2. 1. 2025 ? Bude sadzba DPH na celý pobyt – ubytovanie v 5% alebo 3 noci starého roku 10% DPH a 2 noci nového roku 5% ?

Odpoveď
Na celé dodanie ubytovacej služby (ukončené dodanie služby 2. 1. 2025) sa uplatní sadzba dane platná od 1. 1. 2025 (okrem prípadu, ak by bolo za službu zaplatené vopred v roku 2024).

Ako postupovať v prípade, že hotelový hosť si už aktuálne zakúpil pobyt on-line a zaplatil 100% zálohu na zimnú dovolenku, tak potom tam bude vznikať rozdiel kvôli DPH a na účtovnom doklade sa objaví nová aj stará sadzba DPH ? Aká sadzba DPH sa má použiť na vyúčtovacom doklade?

Odpoveď
Daňová povinnosť vzniká prijatím platby, ak teda došlo k 100% úhrade za poskytnuté služby v roku 2024 uplatní sa príslušná sadzba dane pre rok 2024, následne k dodaniu služby dôjde v roku 2025, nie je potrebné už vysporiadať daňovú povinnosť v roku 2025.

Na kongres, ktorý si klient záväzne rezervoval termín v roku 2025 berieme rezervačný poplatok, zálohu vo výške 1000€, ktorý sme aktuálne zúčtovali s 10% DPH na ostrú faktúru k prijatej zálohe a neskôr, v čase konania kongresu, vznikne rozdiel kvôli inej sadze DPH, alebo časť zodpovedajúcu sume 1000€ budeme účtovať v sadzbe 10% DPH?

Odpoveď
Na dodanie služieb sa uplatní sadzba dane platná v čase prijatia zálohy na konkrétne dodanie služieb. V roku 2024 sa znížená sadzba dane uplatňuje na ubytovacie a stravovacie služby, pričom vzdelávacie služby podliehajú základnej sadzbe dane a budú jej podliehať aj v roku 2025.

Pri poukazoch (voucheroch) na ubytovanie s konzumom máme platnosť 14 mesiacov. Čiže zakúpené v 12/2024 – s DPH v roku 2024 – ale ťahať sa bude do 03/2026 bude na toto prihliadať Finančná Správa ?

Odpoveď
Ak ide o jednoúčelový poukaz a je známa sadzba dane, daňová povinnosť vzniká prijatím platby, teda ak je platba prijatá v roku 2024, uplatní sa príslušná sadzba platná v roku 2024.

Čerpanie hodnotového voucheru zakúpeného v roku 2024 – nevieme čo bude klient čerpať – čiže účtujeme bez DPH a následne po dočerpaní sa bude vyúčtovanie robiť s príslušnou DPH roku 2025?

Odpoveď
Predpokladáme, že ide o viacúčelový poukaz, daňová povinnosť vzniká dodaním tovaru, čiže príslušnou sadzbou dane v roku 2025.

Zimný festival jedla pobytový balíček – v rámci balíčka je ubytovanie 129€ – 5% DPH 3 chodová večera 30€ – 5% DPH, nápoj – alko alebo nealko – zase hodnotová časť (19% alebo 23%)?, fľaška minerálky 19%  – sú použité 3 rôzne DPH a znova sa musí predávať ako hodnotový  celý alebo len časť alebo ako? DPH určiť následne pri vyúčtovaní (opäť prechod cez rok).

Odpoveď
Nevieme, či sme pochopili správne, ale keďže nie je známe presné dodanie, javí sa nám uvedené ako „viacúčelový poukaz“, daňová povinnosť vzniká dodaním konkrétneho tovaru následne v roku 2025.

V rámci podujatia Zimný festival jedla máme pre klientov špeciálnu ponuku v podobe 3-chodovej večere v celkovej cene 35€ s DPH. Súčasťou tejto večere je aj alkoholický nápoj, resp. jeho nealkoholická alternatíva, ako uvítací prípitok a fľaša minerálky. Tátou špeciálna ponuka je predávaná ako celok. Je správne na túto službu účtovať od 1. 1. 2025 zníženú sadzbu DPH na úrovni 5% ?

Odpoveď
Na celé uvedené dodanie reštauračnej služby pozostávajúcej z 3-chodovej večere, ktorej súčasťou je alko/nealko uvítací prípitok a fľaša minerálky, sa uplatní 5% sadzby dane.

Vychádzame pritom z výkladu, že napr. obedové menu (jedlo+jedlo+nápoj) v jednej cene, alebo bufetové raňajky (jedlo+nápoj) v jednej cene je reštauračná služby, ktorej hlavným cieľom pre priemerného zákazníka je konzumácia jedla, tak aj v tomto prípade ide o balíček pozostávajúci z jedlo+jedlo+jedlo+nápoj+fľaša a teda sa tiež uplatní 5%  sadzby dane pre reštauračné služby spojené s podávaním jedál.

Akú sadzbu DPH uplatniť pri „ubytovaní“ psa (domáceho miláčika) ?

Odpoveď
Presnú definíciu poskytnutia krátkodobého ubytovania nemôžme do detailu naplniť, aj keď podľa pasu spoločenského zvieraťa by sme vedeli uviesť meno aj adresu. Služba je naceňovaná obdobne ako poskytnutie ubytovania, t.j. z „osobonoc“. V tomto prípade ide o doplnkovú službu k ubytovaniu, ktorá bude v základnej sadzbe.

Akú sadzbu DPH uplatniť na jedlo, ak si klient objednal raňajky k ubytovaniu a počas pobytu požiada o vydanie raňajok mimo prevádzkových hodín raňajkovej reštaurácie (napr. skoro ráno o 06:00 hod.) a požiada o vydanie raňajok so sebou ?

Odpoveď
Ak by bola sadzba DPH 19% oproti pôvodne uplatnenej 5% DPH pri úhrade záloha za pobyt, musel by za takéto raňajky doplatiť rozdiel alebo sa hotel ukrátiť o časť svojho príjmu, keďže uhradí vyššiu DPH. Ak sú raňajky zahrnuté v cene ubytovania bez ohľadu na to, či ich zákazník má možnosť ne/využiť, budú raňajky ako súčasť jedného zloženého plnenia, teda na celú poskytnutú službu bude sadzba 5% bez ohľadu na formu poskytnutia. Ak by bola možnosť raňajky a ubytovanie  objednať samostatne, v takom prípade je potrebné použiť príslušné sadzby dane – raňajky so sebou sú v takom prípade tovar, na uvedené sa vzťahuje 19% sadzba.

Je správne uplatniť 23% DPH pri miešanom nápoji (0,04l Gin + 0,15l Tonic) a 23% DPH pri predaji 0,04l Ginu (40% alkoholu) a 19% DPH pri predaji 0,20l Tonic (0% alkoholu) ?

Odpoveď
Na miešané alkoholické nápoje sa vzťahuje 23% sadzbe dane, hoci sa pri predaji jednotlivých druhov nápoj samostatne budú vzťahovať rôzne sadzby dane.

Akú sadzbu DPH použiť, ak reštaurácia ponúka degustačné menu, ku ktorému je možné objednať si aj nealko párovanie (t.j. vhodné nealko nápoje k jednotlivým degustačným chodom jedla). Párovanie je viazané k jednotlivým degustačným menu a reštaurácia ho nepredáva samostatne, t.j. je možné ho objednať iba k degustačnému menu. Nealko párovanie má byť s 19% DPH alebo s 5% DPH ?

Odpoveď
Ak je možné si uvedené nápoje objednať zvlášť, ide o poskytnutie služby spojenej s podávaním nápojov, teda 19% sadzba dane. Ak sú však nápoje súčasť ceny za degustačnú večeru, bez ohľadu na to, či ich zákazník využije alebo nie, v takom prípade ide o jedno zložené plnenie, ktoré podlieha 5% sadzbe dane.

Akú sadzbu DPH účtovať korektne pre balík služieb ako je napr. brunch? Keďže sa podáva formou bufetu, ktorého súčasťou je jedlo ale aj nealko, teplé nápoje a aperitív, ktorý môže byť alko resp. nealko?

Odpoveď
Poskytovanie stravovania formou či už tzv. švédskych stolov alebo bufetu, pri ktorých je hlavným plnením pre priemerného zákazníka konzumácia jedla, pričom v rámci poskytovaného stravovania sú k dispozícii aj nápoje (alko/nealko), kedy je voľba na zákazníkovi koľko a čoho skonzumuje a vypije, je v 5% sadzbe dane.

Aktualizácia 16. 01. 2025 (Tento článok bude priebežne dopĺňaný o nové otázky a odpovede).

———————————————
(1) CPA = Nariadenie Európskeho parlamentu a Rady (ES) č. 451/2008 z 23. apríla 2008, ktorým sa zavádza nová štatistická klasifikácia produktov podľa činností (CPA) a ktorým sa zrušuje nariadenie Rady (EHS) č. 3696/93 (Ú. v. EÚ L 145, 4. 6. 2008) v platnom znení.

(2) Čl. 6 vykonávacieho nariadenia Rady (EÚ) č. 282/2011 z 15. marca 2011, ktorým sa ustanovujú vykonávacie opatrenia smernice 2006/112/ES o spoločnom systéme dane z pridanej hodnoty (prepracované znenie) (Ú. v. EÚ L 77, 23. 3. 2011) v platnom znení.

Zdieľať článok:

Neprehliadnite